
موارد مصرف سولفات پتاسیم ساینوتک
مهمترین و بیشترین کاربرد سولفات پتاسیم (K2SO4) در حوزه کودهای کشاورزی است. کود سولفات پتاسیم ساینوتک به عنوان یک کود کشاورزی بدون کلر تامینکننده پتاسیم و گوگرد برای محصولات کشاورزی و گیاهان است. برای گیاهانی که به کلر حساسیت دارند نمیتوان از سایر کودهای کلردار پتاسه مانند کلرید پتاسیم استفاده کرد اما سولفات پتاسیم ساینوتک به دلیل فقدان کلر کاربرد قابل توجهی به عنوان کود کشاورزی پتاسه برای انواع محصولات زراعی، باغی، سبزیجات و محصولات گلخانهای دارد.
در کنار کاربردهای سولفات پتاسیم به عنوان کود کشاورزی که بیش از 95 درصد کاربرد این محصول را به خود اختصاص داده است، از این ترکیب شیمیایی در فرآیند ساخت شیشه، برخی صنایع نظامی و در برخی مواقع به عنوان جایگزین کربنات سدیم در فرآیند سودا بلاست (Soda blasting) به دلیل حلالیت بیشتر در آب و سختی بالاتر آن استفاده میشود. همچنین ترکیب سولفات پتاسیم با نیترات پتاسیم در صنایع آتشنشانی کاربرد پیدا کرده است و در ایجاد شعله بنفش موثر است. همچنین از محلول سولفات پتاسیم برای مبارزه با حشرات موذی نیز استفاده میشود که این امر به دلیل وجود گوگرد در ترکیب این ماده است.
بنابراین مهمترین و بیشترین کاربرد سولفات پتاسیم ساینوتک به عنوان کود کشاورزی پتاسیم و گوگرد دار بوده و به طور گسترده به عنوان یکی از مهمترین تامینکنندگان پتاسیم مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به وجود بحرانهایی مانند کمبود منابع آبی در دنیا و کشور ایران و همچنین رشد روزافزون جمعیت و نیاز به تامین پایدار امنیت غذایی مردم در جهان و ایران، استفاده بهینه از سبد کودی مناسب اهمیت بسیار زیادی در صنعت کشاورزی پیدا کرده است به طوری که در صورت عدم استفاده از سبد کودی بهینه و مناسب، راندمان تولید محصولات کشاورزی بسیار پایین آمده و هزینههای تولید از جمله مصرف آب بالا خواهد بود. در کشور ایران این مساله به گونهای دیگر خود را نشان داده است.
یارانهای بودن کودهای کشاورزی در ایران و تولید و توزیع کود اوره در تناژ بالا و مصرف بیرویه آن علاوه بر ایجاد چالشهایی در راندمان تولید محصولات کشاورزی و افزایش هزینههای تولید و مصرف آب، مشکلات زیستمحیطی و چالشهای سلامت را در جامعه ایجاد کرده است. همین امر سیاستگذاران را به سمت متنوع کردن سبد کودی با توجه به شرایط اقلیمی و خاک ایران و حرکت به سمت حذف تدریجی یارانه اعطایی به کودهای کشاورزی سوق داده است. لذا در آیندهای نه چندان دور، تامین سبد کودی بهینه مورد نیاز برای محصولات کشاورزی به یکی از مهمترین دغدغههای حوزه کشاورزی و امنیت غذایی کشور تبدیل خواهد شد. پتاسیم نیز به عنوان یکی از عناصر مغذی اصلی در گیاهان در کنار نیتروژن و فسفر، از منابع محدودی قابل تامین است که یکی از مهمترین و پرمزیتترین این منابع کود “سولفات پتاسیم” است که در کنار پتاسیم گوگرد مورد نیاز محصولات کشاورزی را نیز تامین میکند و کود کشاورزی عاری از کلر است.
مقاله مرتبط:”طراحی خط تولید کود سولفات پتاسیم ساینوتک“
تاثیر سولفات پتاسیم ساینوتک بر روی محصولات کشاورزی
تمایل صنعت کشاورزی دنیا به استفاده از کودهای کشاورزی کارامدتر و بهینهتر است. سولفات پتاسیم ساینوتک نیز یکی از این کودهای کشاورزی است که به دلیل خواص و عملکرد خاص آن مورد توجه صنعت کشاورزی دنیا قرار گرفته است. افزایش باردهی گیاهان، استفاده آسان، تامین مقادیر کافی پتاسیم و سولفور برای رشد گیاهان از جمله ویژگیهایی است که موجب رشد استفاده از این کود شده است. استفاده از این کود آثار منفی کلر در خاک را از بین برده است. دولتها نیز با توجه به ویژگیهای این کود بخصوص در توسعه پایدار صنعت کشاورزی حمایتهای لازم را برای توسعه بازار این کود انجام دادهاند.
سولفات پتاسیم ساینوتک موجب فعال شدن واکنشهای آنزیمی، سنتز پروتئینها، تشکیل نشاسته و مواد قندی، تنظیم جریان آب در سلولها و برگهای گیاهان میشود. عموما میزان پتاسیم موجود در خاک که برای رشد گیاهان کافی باشد، پایین است و نیاز به استفاده از کودهای پتاسه مانند سولفات پتاسیم وجود دارد. میزان K موجود در سولفات پتاسیم تفاوت زیادی با محتوای پتاسیم سایر کودهای پتاسه ندارد، این در حالی است که این کود، گوگرد مورد نیاز گیاه را نیز تامین میکند. کود سولفات پتاسیم عمدتا از طریق حل کردن آن در آب و اسپری کردن آن در زمینهای کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.
به دلیل اینکه گیاهان در طول رشد خود مقدار زیادی پتاسیم مصرف میکنند، پتاسیم جزء سه عنصر اصلی مغذی مورد نیاز گیاهان دستهبندی میشود. آنالیز خاک هر زمین کشاورزی نشان خواهد داد که در صورتی که تامین پتاسیم برای رشد گیاهان از طریق خاک امکانپذیر نباشد، تامین آن از طریق کودهای پتاسه انجام میشود.
عملکرد پتاسیم در خاک با حرکت آب، سایر مواد مغذی و کربوهیدراتها در بافت گیاهان مرتبط است. یکی از مهمترین عملکردهای کودهای پتاسه در کشاورزی، فعال شدن آنزیمهاست که بر تولید پروتئین، نشاسته و آدنوزین تری فسفات (ATP) اثرگذار است. تولید ATP میتواند سرعت عملیات فتوسنتز گیاه را تنظیم کند. علاوه بر این پتاسیم به تنظیم باز و بسته شدن روزنههای گیاهان کمک میکند که موجب تنظیم تبادل بخار آب، اکسیژن و دیاکسید کربن میشود. کمبود پتاسیم در خاک و در نتیجه در گیاه، رشد آن را متوقف میکند و راندمان کشاورزی به شدت پایین میآید. پتاسیم رشد ریشه را افزایش داده و مقاومت به خشکسالی را بهبود میبخشد و از از دست دادن آب توسط گیاه و پژمردگی آن جلوگیری میکند. این عنصر به فتوسنتز و تشکیل غذا کمک کرده و انتقال قند و نشاسته را افزایش میدهد. پتاسیم از اتلاف انرژی توسط گیاه جلوگیری کرده و موجب تشکیل سلولز میشود.
محتوای پتاسیم خاک اغلب از ppm 20 هزار بالاتر است اما کل پتاسیم موجود در خاک در دسترس گیاهان قرار نمیگیرد به همین دلیل استفاده از کودهای پتاسه لازم است. پتاسیم در خاک به صورت غیرقابل دسترس، به آرامی قابل دسترس و کاملا قابل دسترس یافت میشود.
کمبود پتاسیم در خاک عموما در مناطق پر بارش و کشاورزی آبی مشاهده میشود. خاکهای شنی که عموما دچار فقر عناصر مغذی هستند یکی دیگر از مناطقی هستند که به کود سولفات پتاسیم نیاز دارند. سولفات پتاسیم ساینوتک عموما در محصولات کشاورزی مانند: سیبزمینی، تنباکو، سبزیجات، میوهها، مرکبات، حبوبات، ذرت، پنبه، چغندر قند و محصولات گلخانهای مورد استفاده قرار میگیرد. در صورتی که میزان پتاسیم کافی در اختیار گیاه قرار نگیرد، نقطهها یا خالهای زرد یا قرمز مایل به قهوهای بر روی برگهای گیاهان مشاهده میشود.
پتاسیم نسبت اسید – قند را در میوهها به صورت متعادل نگه میدارد و تاثیرات آن بر رنگ میوه، بو و مزه گیاهان نمایان میشود. استفاده از سولفات پتاسیم ساینوتک موجب کاهش از بین رفتن میوهها نیز میشود و گیاه را در برابر تنشهای مختلف محیطی مقاوم میکند. این کود مقاومت گیاهان را در برابر خشکسالی، سرمازدگی، حشرات، آفات و بیماریها افزایش میدهد در عین حال موجب افزایش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی شده و راندمان فرآیندهای کشاورزی را بالا میبرد. به دلیل اینکه سولفات پتاسیم عاری از کلر است، بسیاری از آثار سوء کلر بر رشد گیاهان را ندارد و برای گیاهانی که به کلر حساسیت دارند قابل استفاده است. میوهها، سبزیجات و برخی مغزها مانند گردو و بادام و فندق، به کلر حساسیت دارند؛ بنابراین امکان استفاده از کلرید پتاسیم برای این گیاهان وجود ندارد و به جای آن سولفات پتاسیم یک کود پتاسه ایدهآل برای آنها محسوب میشود.
استفاده از سولفات پتاسیم ساینوتک به جای کلرید پتاسیم یکی از راهکارهای بهینهسازی و متعادل کردن کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی بویژه محصولات حساس به کلر است. این کود کشاورزی برای گیاهانی مانند کلزا، آفتابگردان، پیاز، کلم و سایر سبزیجات که نیاز به گوگرد بیشتری دارند مورد استفاده قرار میگیرد. کود سولفات پتاسیم ساینوتک به دلیل اینکه محتوای نیتروژن ندارد به کشاورزان اجازه میدهد تا در برنامه خود امکان رساندن پتاسیم به گیاه را در زمان کاهش نیاز گیاه به نیتروژن قرار دهند.
مطالعه بیشتر:”بررسی و آشنایی با برندهای کود سولفات پتاسیم“